Održivost

ODRŽIVOST JE NA NAMA.

Marc O'Polo proizvodi sinonim su za inovacije, kvalitetu i skandinavski dizajn. Održivost oblikuje naše svakodnevne akcije. Kako bismo postigli naš cilj da budemo jedan od najodrživijih brendova u premium modnom segmentu, provodimo cjelovitu strategiju održivosti koja je podijeljena na deset potisnih područja. Dodatne pojedinosti možete pronaći u našem izvješću o održivosti. Društvena odgovornost, održivi materijali i zaštita klime tri su glavna pitanja.
ŠTO ČINI ODRŽIVIM PROIZVOD MARC O'POLO?
Naš je cilj u budućnosti ponuditi samo održive proizvode. Već smo gotovo postigli taj cilj: 92% kolekcije za jesen/zimu 2022. je održivo. Održive proizvode definiramo kao one u kojima se glavne komponente sastoje od najmanje 80% održivih materijala*. Zašto ne 100%? Mnogo je izazova povezanih s razvojem proizvoda - posebno u odnosu na materijale. Trenutačno ne postoji održiva alternativa nekim materijalima koji su ključni za specifičnu prirodu, udobnost ili trajnost određenih proizvoda. U drugim slučajevima, održiva verzija je nova i još uglavnom neprovjerena. Da bismo postigli najbolju moguću kvalitetu, dajemo si ovih 20% prostora za neke proizvode.
EKOLOŠKI UZGOJENA VLAKNA
Ekološki proizvodi sadrže vlakna koja se uzgajaju i dobivaju bez sintetičkih pesticida, defolianta ili kemijskih gnojiva i bez GMO-a u skladu s načelima ekološkog uzgoja i, u slučaju vune, s posebnim osvrtom na dobrobit životinja. Mnogi naši proizvodi s ekološki uzgojenim vlaknima (organski) već su certificirani u skladu s međunarodnim standardima kao što su Standard organskog sadržaja (OCS) ili Globalni standard organskog tekstila (GOTS).
ODGOVORNO NABAVLJENA VUNA
Odgovorno nabavljena vuna (ovčja vuna, moher, kašmir) dolazi s certificiranih poljoprivrednih gospodarstava koja poštuju dobrobit životinja, zaštitu okoliša i održivo korištenje poljoprivrednog zemljišta. Mnogi proizvodi od vune tvrtke Marc O'Polo već su certificirani u skladu sa standardom odgovornog mohera (RMS) ili standardom odgovorne vune (RWS). Od 2023. godine Marc O'Polo obvezuje se koristiti samo certificiranu ovčju vunu bez mula ili recikliranu ovčju vunu. Nadalje, podržavamo održivu proizvodnju kašmira kroz suradnju s The Good Cashmere Standard® tvrtke AbTF.
ODGOVORNIJE NABAVLJENO PAPERJE & PERJE
Paperje i perje koje koristi Marc O'Polo certificirani su u skladu s poznatim Standardom odgovornog pada (RDS). Paperje i perje potječu od pataka i otpadni su proizvod prerade mesa te su stoga pronašli daljnju uporabu u odjevnoj industriji. Nabavljaju se isključivo i čupaju nakon klanja, što znači da se ne čupaju od živih životinja i provjerava se da se životinje ne hrane unaprijed prisilno. Opskrbni lanac pregledavaju neovisne treće strane.
ODGOVORNO TAMNA KOŽA
Koža koja se koristi za proizvode Marca O'Pola dolazi isključivo od poljoprivredne stoke. Ne koriste se egzotične vrste kože ili koža ugroženih životinja. Koža koju koristimo nusproizvod je (u nekim regijama otpadni proizvod) prerade mesa i stoga je našla daljnju uporabu u industriji odjeće i obuće. Kako bismo podržali ekološki odgovornu proizvodnju kože, član smo Radne skupine za kožu (LWG) od 2020. godine i sve više nabavljamo kožu iz kožara s LWG certifikatom.

ODRŽIVA REGENERIRANA VLAKNA

Marc O'Polo koristi regenerirana vlakna celuloze (viskoza, liocel, modal) proizvođača vlakana koji su postigli najmanje 80% maksimalne moguće ocjene ("status zelene košulje") na ljestvici toplog gumba. Canopy je neprofitna organizacija posvećena zaštiti starih i ugroženih šuma širom svijeta. Rangiranje vrućeg gumba alat je za analizu nabave regeneriranih vlakana celuloze. Omogućuje nam da osiguramo da vlakna nabavljamo od proizvođača koji koriste drvo iz odgovornog šumarstva. Kao rezultat toga, koristimo sljedeća vlakna marke:
LEĆA™ ECOVERO™ VISCOSE I TENCEL™ MODAL
LENZING™ ECOVERO™ VISCOSE i TENCEL™ Modal proizvode se putem a proces koji je u skladu s visokim ekološkim standardima. Drvena pulpa Koristi se u njihovoj proizvodnji iz certificiranih i kontroliranih izvora drva.
TENCEL™ LIOCELL
TENCEL™ liocell je industrijski proizvedena celuloza regenerirana vlakna od prirodne drvne pulpe koja dolazi iz drveća iz održivog šumarstva. Za vlakna TENCEL™ od liocelnih vlakana s tehnologijom REFIBRA™ koristi se i celuloza iz pamučnog otpada prije potrošnje – što je važan doprinos recikliranju tekstila. Proizvodnja TENCEL™ liocela odvija se u zatvorenoj petlji i posebno je ekološki prihvatljiva.
RECIKLIRANI MATERIJALI
Vlakna od recikliranog materijala štede prirodne resurse. Marc O'Polo koristi recikliranu vunu i kašmir, reciklirani poliamid, reciklirana pamučna vlakna uglavnom od materijala prije potrošnje i reciklirana poliesterska vlakna, koja se prvenstveno nabavljaju iz recikliranih PET boca. Mnogi naši proizvodi izrađeni od recikliranih materijala certificirani su u skladu sa standardom recikliranih zahtjeva (RCS).

ŠTO IZBJEGAVAMO

Dugi niz godina izbjegavamo koristiti pravo krzno bilo koje vrste. Kako bi učvrstio ovu poziciju, Marc O'Polo se obvezao sa Savezom FUR FREE da će se odreći krzna. Također izbjegavamo korištenje angora vune, konvencionalno nabavljenog mohera i svih vrsta egzotične kože.